PurAnimal

REINDIER – Zanger terug op podium na verlamde stemband

Terwijl de talentvolle zanger Reinier van Harten (26) in 2015 werkte aan zijn veelbelovende debuut-album en doorbraak sloeg het noodloot toe en raakte zijn linker stemband verlamd. Het verlies van drie octaven aan stembereik dat hiermee gepaard ging, leverde een flinke dip op. Maar nu is hij terug. Sterker dan ooit geeft hij samen met zijn band REINDIER een concert op 9 april in Desmet Studio’s in Amsterdam.

Stel je eens voor:

Een droom die onbereikbaar leek, wordt werkelijkheid. Je twijfelde of je goed genoeg bent en je hebt je angsten en onzekerheden overwonnen en auditie gedaan voor de zangopleiding van het conservatorium. Tot je verrassing word je aangenomen. De toekomst ligt voor je open. In twee jaar heb je een eigen stijl ontwikkeld en je eerste album opgenomen onder de artiestennaam REINDIER. Er staan optredens geboekt door het hele land. Je hebt je identiteit en bestemming gevonden: Je bent zanger.

En dan, plotsklaps, valt Reinier’s droom in duigen. Hij raakt een groot deel van zijn stem kwijt. Na veel onderzoeken wordt een diagnose gesteld: zijn linker stemband is verlamd. Hierdoor wordt het hem duidelijk dat hij nooit meer kan zingen zoals hij voor ogen had.

En wat doe je dan? Op een plek aan zee, een plek die rust geeft, vraagt hij zich af wat hij wil zijn. Het antwoord is duidelijk: componist, tekstschrijver, zanger, performer. ‘’Dat is wat ik wil zijn, dat is mijn passie.’’ Hij wil emoties overdragen, verhalen vertellen en mensen raken met zijn muziek. Daar aan zee bedenkt hij dat ondanks dat hij niet meer de virtuoze zanger is die hij ooit geweest is, hij nog wel een grandioos concert kan weggeven. Hij komt tot het besluit dat hij anderen nodig heeft om zijn droom te realiseren en zijn gevoelens, verhalen en beelden over het voetlicht te brengen. Hij schakelt de hulp in van een regisseur, een danser, twee backing vocalisten en een trompettist. Samen kunnen ze zijn verhaal vertellen, het verhaal hoe zijn droom vernietigd leek en hoe hij samen met anderen zijn droom kan waarmaken. REINDIER is herboren.

Reinier heeft zijn bestemming hervonden. Een negatieve ervaring heeft hij omgevormd tot een positieve klank. Want als je niet langer alleen muziek kan maken, dan kun je dat vaak wel samen met anderen. En dan kan er zelfs nog meer dan je in je stoutste dromen hebt gezien. Muziek, zang, dans en performance gaan hand in hand. Het verhaal is krachtiger dan ooit

Wandel de zaal binnen en stap in een andere wereld: een muziekperformance die je nooit eerder hebt gezien. Een fantastisch universum van pakkende songs, bedwelmende beats, curieuze karakters en elastische dansers. David Bowie, Kate Bush, Whitney Houston en David Lynch vormen de inspiratiebronnen voor het nieuwe concert van REINDIER. Het ene moment ben je in een Berlijnse club met elektronische beats, het volgende moment waan je je in een sprookjesbos vol prachtige melodieën en vervolgens sta je in een concertzaal met opzwepende muziek. REINDIER leidt je door een spannende wereld die hij heeft omgetoverd tot een sensationeel concert.

Ervaar, hoor en zie zelf het verhaal van REINDIER. Een verhaal hoe een jonge artiest zijn identiteit vindt, tegenslag overwint en zijn bestemming bereikt.

Data
Maandag 9 april 2018 • 20:00 – 22:00 • Desmet Studio’s Amsterdam

www.REINDIER.com/shows

Cast & crew

De merel
Reinier van Harten
zang
De excentrieke pauw
Wendy Briggeman
trompet, backing vocal
De professor (oehoe)
Carlos Dalla-Fior
beats
Wieteke Wijte (rechts_
backing vocals
De raaf
Art Srisayam
danse

Concept, tekst, compositie: Reinier van Harten
Regie: Ilke Paddenburg, Tim Teunissen
Choreografie: Art Srisayam
Licht: –
Geluid: Bas Melis
Techniek: Carlos Dalla-Fiore
Productie: Benjamin Boer
Fotografie: Giulia de Jong