PurAnimal

REINDIER – PurAnimal

Nieuwe multidisciplinaire voorstelling en theatertour vanaf mei 2017

REINDIER is terug! Neem één deel pop, een eetlepel elektronica, een vleugje new wave, een grammetje glam en een scheut theater, even asymmetrisch schudden en voilà: een nieuwe sound. Vol overgave staat deze Amsterdamse artiest met zijn ensemble op het podium: samen laten ze hun publiek lachen, genieten, nadenken, vergeten, snikken en soms even slikken. Stap in de wondere wereld van REINDIER.

Zanger zonder stem
De voorman van REINDIER is Reinier van Harten (1991). In 2015 tourt hij volop langs vermaarde poppodia als TivoliVredenburg, Doornroosje en Ancienne Belgique, intussen legt hij de laatste hand aan zijn debuut-EP, Porcelain. Lovende recensies bestempelen hem tot veelbelovend talent. Maar in de aanloop naar de geplande release-party, in een uitverkocht Melkweg Theater, krijgt Reinier plotsklaps te kampen met ernstige stemproblemen. Wat volgt is een lange tocht langs artsen, therapeuten en uiteindelijk ook alternatieve genezers, totdat de definitieve diagnose valt: neuralgische amyotrofie, een obscure auto-immuunziekte waardoor Reiniers linker stemband en drie zenuwen verlamd zijn geraakt. De jonge muzikant verliest hierdoor drieënhalve octaaf aan stembereik, zodat hij zijn eigen composities niet meer zelf kan zingen. Zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam moet hij staken en de geplande tournee wordt afgezegd. Van aanstormend talent is Reinier verworden tot een zanger zonder stem.

Nieuw muzikaal geluid
De teleurstelling over zijn vroegtijdig gestaakte opleiding en muzikale carrière is groot. Maar Reinier pakt de draad weer op. Zijn stem is dan wel verdwenen, maar zijn muzikale talent niet. Zonder de druk van schoolopdrachten en optredens, begint hij ongedwongen en in zijn eigen tempo op zijn slaapkamer een wereld te creëren, waarin hij zijn eigen verhaal verbeeldt. Hij fantaseert een sprookje met mystieke personages die elk een deel van zijn handicap belichten. Onbedoeld wordt deze fantasiewereld een verwerkingsproces, waarin gaandeweg ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van een nieuw muzikaal geluid. Langzaam maar zeker ontspruit het idee voor een comeback, in de vorm van een multidisciplinaire voorstelling met experimentele geluiden, confronterende teksten, visuele kunst, dans en theater. Een Gesamtkunstwerk.

Het sprookje: PurAnimal
Een merel transformeert in een raaf: van een zwarte vogel die kan zingen in een zwarte vogel die louter kan kraaien. Op een dag ontwaakt de merel. Ze wil haar ochtendritueel beginnen met een prachtig lied, maar er komt geen geluid uit haar keel. Uit woede slaat ze haar vleugel kapot en als ze probeert weg te vliegen, stort ze ter aarde. Verbannen tot de koude grond gaat ze op zoek naar hulp, maar stuit op een grote raaf die haar angstaanjagend toespreekt: ‘Birds born in a cage think flying is an illness.’ Wat betekent het nog om een merel te zijn, nu ze niet meer kan zingen? Kruipend over de bodem komt ze allerhande karakters tegen die haar iets duidelijk proberen te maken. Wat doet een merel die niet kan zingen? Vasthouden of loslaten? Hopen of accepteren?

De voorstelling
Wandel de theaterzaal in en je stapt een andere wereld binnen: een fantastisch universum van bedwelmende beelden, curieuze karakters, elastische dansers en pakkende klanken. David Bowie, Kate Bush en David Lynch vormden de inspiratiebronnen voor PurAnimal, een voorstelling van elf composities die de fantasie doen prikkelen. Try-outs op 21 en 26 mei en afstudeervoorstelling op 29 mei in Amsterdam. Première: woensdag 28 juni in het Ostadetheater in Amsterdam. Daarna te beleven in theaters en concertzalen in het hele land en opgevolgd door een album. Welkom in de wondere wereld van REINDIER.

Data
Maandag 9 april 2018 • 19:00 – 23:00 • Desmet Studio’s Amsterdam

www.REINDIER.com/shows

Cast & crew

De merel
Reinier van Harten
zang
De professor (oehoe)
Carlos Dalla-Fiore
beats
Juanito (macaronipinguïn)
Sergio Escoda
toetsen
De raaf
Art Srisayam
danser
Geblinddoekte vrouw (paradijsvogel)
Diede Claesen / Rikkert Huisstede
zang
De excentrieke pauw
Wendy Briggeman
trompet, backing vocals
De tweeling (meerkoeten)
Megan de Klerk, Wieteke Wijte
backing vocals

Concept, tekst, compositie: Reinier van Harten
Regie: Ilke Paddenburg, Tim Teunissen
Choreografie: Art Srisayam
Licht: Femke van Kuijk
Geluid: Bas Melis
Techniek: Carlos Dalla-Fiore
Productie: Merel Baldé
Fotografie: Giulia de Jong